image/svg+xml

Tradities in Overijssel: Oudejaarshuisjes Vollenhove

Verhaal

Tradities in Overijssel: Oudejaarshuisjes Vollenhove

Plaatje bij verhaal: vissers_op_hun_schepen_in_de_haven_van_vollenhove_1929.jpg

Het geknal van carbid en vuurwerk verraadt de locaties waar de huisjes staan. Her en der in de stad Vollenhove, vooral langs de randen van de historische kern, staan keten op pleintjes of parkeerplaatsen, waar mensen de jaarwisseling doorbrengen. Van de buitenkant ogen de keten weinig soeps, van binnen wedijveren ze met het interieur van menig bruin café: complete bars zijn er in afgetimmerd. Op Oudejaarsdag staan de "bewoners" buiten rondom vuurkorven of in partytenten. Intussen knallen ze er lustig op los. 's Avonds betrekken ze hun verwarmde honken, waar ze tot de vroege uurtjes blijven. De Oudejaarshuisjes worden al rond de kerstdagen geplaatst, zodat voor sommige inwoners van Vollenhove de jaarwisseling een week in beslag neemt.

Aan boord

Het fenomeen Oudejaarshuisjes vindt zijn oorsprong in het visserijverleden van Vollenhove. De bemanningen van de Vollenhoofse vissersvloot zaten vaak van maandag tot zaterdag op zee en waren aan boord op elkaar aangewezen. Het was de gewoonte om Oudjaar eveneens samen op het eigen schip te vieren. Toen het met de visserij in Vollenhove was gedaan, werd dit gebruik aan land voortgezet. Hieruit is de traditie ontstaan, waarbij vriendengroepen gezamenlijk in een huisje of keet het oude jaar uitzitten.

 

 

Huisjes
Met het verdwijnen van de visserij uit Vollenhove vertrokken veel vissers naar elders om werk te vinden. Hun leegstaande, vaak onbewoonbare huisjes in de Visscherstraat werden vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt door groepen jongeren om samen de jaarwisseling door te brengen. Met oude vloerbedekking op de vloer, zwart landbouwplastic tegen de wanden en het plafond, afgedankte bankstellen als meubilair en een kacheltje tegen de kou werd een gezellig onderkomen ingericht. Muziek van grammofoonplaten en cassettebandjes zorgden voor een gezellige sfeer. Onder het genot van een hartig hapje en vele glazen drank liet men dan de uren voorbij tikken. Even vóór 12 uur stroomden de huisjes leeg om elkaar "op de poorte" een gelukkig nieuwjaar te wensen. In de kleine uurtjes erna trok men van huisje naar huisje.

Keten
Toen door sanering en restauraties de leegstaande panden "opraakten", nam men zijn toevlucht tot schuurtjes en garages. Ook begonnen vriendengroepen vanaf een jaar of 16 rondom Oldruitenborgh "keten" te plaatsen. Dit waren oude SRV-wagens, bouwketen of (sta)caravans. Tijdens de jaren negentig breidde het aantal keten sterk uit. Tegenwoordig zijn er ongeveer 25, verspreid over Vollenhove. Dit fenomeen van oudejaarshuisjes is onderhand in Sints Jansklooster en Blokzijl overgenomen.

 

 

Regelgeving
De wildgroei aan oudejaarshuisjes leidde tot een strakker gemeentelijk beleid. Er moet tegenwoordig tijdig een ontheffingsvergunning worden aangevraagd. De huisjes worden gecontroleerd door de brandweer. Ook is de standperiode, de zogeheten "keetweek", ingekort. Voorheen werden de huisjes de zaterdag voor Kerst geplaatst en de zaterdag na Oud en Nieuw opgeruimd. Nu mogen ze maximaal van 23 december tot en met 1 januari staan. Nieuwe vriendengroepen die een keet willen plaatsen worden naar het evenemententerrein gedirigeerd. Deze maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid te vergroten en de overlast voor omwonenden te verminderen. Tegelijkertijd laat de regulering zien dat de Oudejaarshuisjes een vaste plaats in de (feest)cultuur van Vollenhove hebben gekregen.

 

Ewout van der Horst

Kijk voor meer Overijsselse tradities op: http://www.traditiesinoverijssel.nl

 

Trefwoorden:Tradities, Overijssel, Vollenhove, Oudejaarshuisjes, Oud & Nieuw
Locatie:Vollenhove

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.