image/svg+xml

Oogstdag Hof Espelo

Verhaal

Oogstdag Hof Espelo

Plaatje bij verhaal: oogstdag_2013_3_0.jpg

Zondag 27 juli is het oogstdag in Hof Espelo.

Oogstdag Hof Espelo

 

Al sinds een jaar of tien organiseert Hof Espelo eind juli de jaarlijkse oogstdag. Doorgaans vindt dit evenement plaats op de vierde zondag van juli. Tijdens deze oogstdag, die wordt georganiseerd door vrijwilligers van Landschap Overijssel, staan oude ambachten centraal. De op de akker staande rogge wordt met de hand geoogst en op de traditionele manier in schoven gebonden. Ook is te zien hoe het ouderwetse dorsen van de rogge in zijn werk gaat. Naast het oogsten en dorsen worden op het voorplein bij het koetshuis Twentse ambachten gedemonstreerd. Te zien is bijvoorbeeld hoe traditionele voorwerpen als een bijenkorf, een gevelteken, of een goastok (Twentse wandelstok van gekruld hout) worden gemaakt. Op de streekmarkt kunnen lekkere streekproducten worden geproefd. Om de oogstdag extra feestelijk te maken, vindt er ook een optreden plaats van de Lonneker Boerendansers.

 

 

Dorsen
Bij het dorsen worden graankorrels uit de rijpe aren geslagen met een dorsvlegel. In de meest oorspronkelijke vorm was dit een lange, houten stok, maar doorgaans zijn het twee stokken, die met ijzeren ringen met elkaar zijn verbonden. De grootste stok wordt in beide handen gehouden en de kleine stok bungelt aan de ringen. Door met de dorsvlegel te slaan, komt de kleine stok met een harde zwiep neer op aren, die op de grond liggen. Hierbij komen de graankorrels vrij uit de aren en gaan de vliesjes (het kaf) rond de graankorrels kapot. Daarna moet het kaf van het koren worden gescheiden. Op de wan, een grote, platte, gevlochten schaal, worden de korrels iets opgegooid, zodat de vliesjes verwaaien en de graankorrels overblijven.

 

 

Warm aan het ontbijt
Vroeger was het dorsen zwaar werk. De boeren deden dit vooral in de winter, als het in de zeer vroege ochtend te koud was om de slaap nog te kunnen vatten. Met drie of vier mensen sloegen zij om de beurt met een dorsvlegel op de aren. Om het werkritme goed vast te houden, zongen de boeren hier liederen bij. Pas nadat het koude lichaam door het zware werk goed opgewarmd was, zetten de boeren zich aan het ontbijt.

 

Schafttijd tijdens roggeoogst in traditionele St. Joapiksdracht in Twente. (foto: Nederlands Openlucht Museum)

 

Hof Espelo
Hof Espelo is een eeuwenoud landgoed tussen Hengelo en Enschede. Al in 1215 wordt de hof vermeld, als paus Innocentius III optekent dat dit landgoed toebehoort aan de Pieterskerk in Utrecht. Het in de Middeleeuwen machtige bisdom Utrecht bezat grote gebieden "over de IJssel", waaronder Twente. Met bossen en beken, landerijen en boerderijen, een landhuis en een koetshuis is Hof Espelo een heerlijk wandelgebied. Het koetshuis is ingericht als bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, dat sinds 1984 eigenaar is van Hof Espelo.

 

Siebe Rossel

(www.traditiesinoverijssel.nl)

Locatie:Twente

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.