image/svg+xml

Koop Oosterveen: 'Hoe wij zijn behandeld, lijkt helemaal nergens op'

Verhaal

Koop Oosterveen: 'Hoe wij zijn behandeld, lijkt helemaal nergens op'

Plaatje bij verhaal: oosterveen-2648.jpg

Koop Oosterveen: 'De ontvangst thuis was goed. Ik had nog nooit van mijn leven een eigen fiets gehad. De buurt heeft toen een tweedehands fiets gekocht. Ze hebben een poort gemaakt. Daar heb ik nog een foto van. Ik ben weer bij de garage in Zwolle terechtgekomen, als monteur. Later ben ik in de verkoop gegaan en verkoopleider geworden van Ford in Oost-Nederland.

Hoe wij zijn behandeld, lijkt helemaal nergens op. Een jaar of 15 geleden kregen wij een uitnodiging om in Wezep te komen. Daar kregen wij een vergulde OVW-speld. Mijn vrouw is mee geweest. Zij kreeg nog een roos. Wij werden aan tafel gezet en moesten om de beurt bij de commandant komen. Ik stond trots in de houding. Hij spelde mij die speld op. Na afloop moesten we 7,5 euro betalen voor het aperitief! Een zoon van een veteraan had een café in Drunen. Die vond het zo erg, dat we allemaal een uitnodiging kregen om naar Drunen te komen. Ik was toen helaas op vakantie. Ze zijn er ontvangen op een grote boerenkar met een dweilorkest erop en oude legervoertuigen ervoor. Die zoon heeft de jongens op een hele leuk dag getrakteerd.    

Eerlijk waar, we moesten 7,5 euro betalen voor het aperitief! Als je nu momenteel vrijwillig in dienst gaat, krijg je een salaris van 2600 euro netto. En ga je naar het buitenland dan wordt het verdubbeld: krijg je 5200 euro. Ik heb een kennis die is een week of zes, zeven als militair in Litouwen geweest. Ze zitten niet in een kazerne, maar in een hotel, met een man of twintig. Bij terugkomst kreeg hij ook nog een bonus van 10.000 euro plus vakantie. En ik moest 7,5 euro betalen voor een aperitief! Daar word je stil van. Het heeft ook in de krant gestaan. Schandalig! Een week of zeven, acht terug ben ik naar een bijeenkomst van Overijsselse veteranen geweest in Nieuwleusen. Daar kreeg ik twee consumptiebonnen om wat te drinken. De rest moest ik betalen. Voor een broodje kroket moest ik nog betalen. Ik ga er nooit meer naar toe!’

Auteur:Ewout van der Horst
Trefwoorden:Indiëgangers, Thuiskomst
Personen:Koop Oosterveen
Periode:1948
Thema's:Thuiskomst in Nederland

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.