Geplaatst door:

300 jaar oude memoires van Zwolse priester Arnoldus Waeijer ontsloten

Op 20 juni 1691 zet de 85-jarige aartspriester Arnoldus Waeijer uit Zwolle een punt achter zijn memoires. In maar liefst 745 pagina’s vertelt hij over zijn leven, werk, de stad Zwolle en haar bewoners en nog veel meer. Deze onmisbare bron over de gevolgen van de Reformatie in Zwolle en haar omgeving is nu dankzij de IJsselacademie voor iedereen toegankelijk op het online platform MijnStadMijnDorp.

1917: Eerste uitgave

Precies 100 jaar geleden, in 1917, verscheen er al een uitgave van de memoires van Arnoldus Waeijer door G.A. Meijer. Deze uitgave is beschikbaar in enkele bibliotheekcollecties in Nederland, maar is daarmee slechts voor een beperkt publiek toegankelijk. Daarnaast was het bewonderenswaardige werk van Meijer op enkele plaatsen onvolledig. Passages, waarvan hij van mening was dat hij de lezer ‘de stuitende ruwheid’ moest besparen, liet hij weg.

2017: Volledig online beschikbaar

Dat moest anders, zo vond de IJsselacademie in Zwolle. Een werk, dat van zo’n grote betekenis is voor de geschiedenis van Zwolle in de zeventiende eeuw, zou volledig en voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Met behulp van vrijwilligers is het handschrift van Waeijer opnieuw uitgegeven. De ongecensureerde versie met vertaling van het Latijn is te lezen op het online platform MijnStadMijnDorp en voorzien van beelden van het originele, ruim 300 jaar oude manuscript. Het origineel ligt goed bewaard in de depots van het Historisch Centrum Overijssel.

Breed publiek

Het manuscript van Waeijer is niet alleen interessant voor historici. Waeijer noemt talloze personen die in de zeventiende eeuw leefden en werkten in onder andere Zwolle, Kampen en Vollenhove. Daarmee is het werk ook voor genealogen interessant. Naast genealogen, kunnen ook kerk- en kunsthistorici hun hart ophalen. Amateurhistoricus Peter Goutbeek uit Haarlem voegde al een bijdrage toe, waarin hij aan de hand van enkele boekhoudkundige aantekeningen van Waeijer meer vertelt over onder andere het werk van de zeventiende eeuwse schilders Egbertus Goltbeek en Andries Koets.

Bekijk de memoires van Arnoldus Waeijer op MijnStadMijnDorp.

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst..